Importanta kinetoterapiei in tratamentul herniei de disc

Data fiind incidenta durerilor de spate la 1 din 3 persoane, orice pacient trebuie sa stie ca inainte de inceperea unui tratament, trebuie sa afle ce ii face bine si ce ii dauneaza. Aceasta consta in cunoasterea exacta a indicatiilor si contraindicatiilor privitoare la activitatile cotidiene (spre exemplu cum sa stam la volan, cum sa ne aplecam dupa un obiect, cum sa calcam hainele, cum sa lucram la motorul masinii, cum sa stam pe scaun in fata calculatorului si nu in ultimul rand, cum sa dormim).

O mare parte din pacienti acuza din nou dureri dupa terminarea tratamentului de recuperare, la 1-2 saptamani, tocmai din cauza nerespectarii indicatiilor date de kinetoterapeut pentru corectarea activitatilor de zi cu zi.

Pozitia incorecta la volan, spre exemplu, produce o presiune intradiscala de aproximativ 150kg. De asemenea, aplecarea gresita dupa un obiect de circa 5kg produce o presiune intradiscala de 200-225kg. De aceea, orice tratament al durerilor de spate nu este eficient daca dupa finalizarea lui nu ne vom schimba modul de viata.

Un program de kinetoterapie eficient poate reduce semnificativ pentru perioade mari de timp pericolul de apariţie a durerilor lombare în cazurile de hernie de disc. Pentru aceasta, trebuie urmat un program riguros, în funcţie de cauzele care au generat suferinţa.

Un program eficient de kinetoterapie trebuie să urmărească relaxarea musculaturii contracturate şi redobandirea pozitiei corecte a coloanei vertebrale. Pentru remobilizarea coloanei vertebrale se executa o serie de exercitii statice si dinamice ce urmaresc tonifierea corecta a musculaturii abdominale, paravertebrale, fesierilor si bazinului. La acesta se pot asocia o serie de exerciţii la spalier din poziţia atârnat, în funcţie de posibilităţile fizice ale pacientului. Kinetoterapia se continuă şi în perioada cronică, prin consolidarea asuplizării coloanei vertebrale lombare, dar cu accent pe tonifierea musculaturii trunchiului.

Kt. Burileanu Horia Alin
Centru de Recuperare Medicala PROKINETIC Craiova