Kinetoterapia in entorsele gleznei

KINETOTERAPIA IN ENTORSELE GLEZNEI

Entorsele de glezna apar atunci când ligamentele care fac legătura între oasele piciorului si cele ale gambei sunt rasucite. Aproximativ 25% din cei care fac o entorsa de glezna vor prezenta pe termen lung durere si o oarecare sensibilitate.

Gradele entorselor:

  • gradul1 reprezintă intinderea sau o mica ruptura a ligamentelor prezentand o ușoară sensibilitate, tumefiere si rigiditate. Este posibil mersul dar cu durere.
  • gradul 2 reprezintă o rupere mai mare de ligamente dar nu totala dar cu durere, edem si echimoza.  Zonele lezate sunt sensibile la pa pare si exista durere in timpul mersului.
  • gradul 3 reprezintă ruperea completa a ligamentului afectat insotita de edem si evhimoza severa. Mersul este imposibil si exista o durere puternica.

In funcție de gradul entorsei tratamentul poate sa dureze între 6-12 saptamâni.

Inițial tratamentul se face astfel:

  • protecție cu o casa elastica
  • repaus se începe cu mersul in carne
  • aplicații cu gheata in primele 24 -72 de ore câte 10-20 de min de 2-3 ori pe zi.

Tratamentul kinetic începe in primele 24-48 de ore si se termina tot timpul cu aplicații cu gheata. Exercitile au ca obiectiv intinderea gleznei, intarirea si menținerea forței musculare, reeducarea balansului si echilibrului funcțional.

La aproximativ 48 de ore încep exercitiile de intindere a gleznei si se executa cu un prosop cu care se trage lent de vârful piciorului se tine 15 secunde si se repeta de 10 ori.

Odată ce se poate suporta menținerea greutati pe picior fără apariția durerii sau a edemului se vor începe exercitiile de intarirea a musculaturii. Aceste exercitiile trebuiesc făcute timp de 3-5 secunde. Se vor face 15-20 de repetatri o data sau de 2 ori pe zi timp de 2-4 saptamâni.

Se vor incepe cu talpa piciorului pozitionata pe podea in sens invers peretelui, un obiect sau mobila. Dupa ce se creeaza un comfort in aceasta pozitie se incearca atasarea unui cordon de cauciuc de talpa pentru a se crea o rezistenta.
In aceeasi pozitie in picioare se vor apropia picioarele pe podea. Se va apasa pe piciorul afectat spre interior impotriva celuilalt picior.
Apoi se va pozitiona calcaiul celuilalt picior peste piciorul afectat. Se vor apasa unul impotriva celuilalt.

 

Kt RPG Burileanu Horia Alin
Prokinetic Craiova